Jakarta huligan problémája: az erőszak és a halálesetek körülvesznek a „Jakmania” futball rajongói

A narancssárga egyenruhájukkal és zászlójukkal együtt a Jakabia hivatalos és nem hivatalos tagjai szurkoltak a csapatba, a Persib Bandung archív riválisai ellen – a klubban, amely az indonéz fővárostól három órával a városban volt. / p>

A mérkőzést, amely nem vitatott 0–0 húzással zárult le, Persija otthonában, a fenséges Gelora Bung Karno stadionban tartották Közép-Jakartában.De a Persija korábbi otthoni meccse során zajlott zavargás, melyben négy rendőr megsérült, beleértve azt is, aki több napig kómában maradt, a rendőrséget egy semleges helyszínre helyezte át, több mint 500 kilométerre, és megtiltotta a Persib támogatóit, Vikingek, a résztvevők részéről.

A Jakmania és a Vikingek közötti kapcsolatok különösen feszültek voltak, mert egy hónappal korábban több Jakmania megtámadta néhány rivális rajongót Jakarta szélén.Egy 17 éves Persib támogatót, Muhammad Rovi Arrahmant halálra verte.

A vikingek tavaly novemberi részvételének tilalma ellenére a levegőben ismét baj volt. „Azt mondták, hogy óvatosak legyünk, mert néhány vikinget észleltek Palimanan közelében” – emlékszik vissza Donal Aldiyansah, a Jakmania elnökének elnöke. biztonságukat. Amikor végül folytatták útjukat Jakartába, több rendőr kísérte őket, de mivel a Jakmania buszok megközelítették az autópályadíj-kaput, kövekkel zuhanyozták őket. – A vikingek voltak. Kék ingről és sálról tudtuk, ”mondja Aldiyansah.

Míg néhány busz megpróbált elmenekülni, mások áthúzódtak.Jakmania több száza elrohant és támadók felé futott, és egy csúnya Betclic internetes sportfogadás verekedés tört ki az autópálya oldalán. Néhány órával később, amikor az összecsapás megszűnt, Persija rajongók találtak egy Jakmania regionális koordinátort, Harun Al Rasyid Lestaluhut, aki a földön halt meg, arcát és testét rosszul megverték.Jakarta gettója

Indonéz futball, amely csak nemrégiben Fifa tiltotta a tilalmát, miután egy gonosz vita merült fel, aki itt vezeti a játékot, van egy huliganizmusa.Save Our Soccer (SOS) – az egyik indonéz játék néhány kritikus hangja – volt az egyik első csoport, amely kiemelte, hogy az országban a labdarúgással kapcsolatos erőszak riasztó szintet ért el.

Az indonéz labdarúgó-bajnokság kezdete óta 1993-1994-ben az SOS kutatása szerint legalább 54 labdarúgással kapcsolatos haláleset történt. „Ezeket a számokat nem lehet alábecsülni vagy csak balesetnek nevezni. Túl drága, ha a labdarúgás figyelése valaki életét is megfizetheti ”- mondja egy SOS koordinátor, az Akmal Marhali. Facebook Twitter Pinterest A Jakmania és a rendőrség közötti feszültségek a ventilátor halála után Betclic online sportfogadás májusban elérték a csúcsot.Fénykép: Johannes P Christo / Tempo

A Persija Jakarta és Persib Bandung közötti erőszak történetére való hivatkozással Marhali számos magyarázattal rendelkezik a tragikus incidensekre. „Természetesen minden táborban fanatizmus van, és nagy a versengés.” Az indonéz rajongókat is nagyban befolyásolja az európai labdarúgó kultúra, amely maga is folytatódik a huliganizmus hosszú távú problémájával.

< p> De Marhali azt is kritizálja, hogy a biztonsági erők ismételten hiányzik a jövőbeli tervezésről, és hogy a klubok és az indonéz Labdarúgó Szövetség nem rendelkezik megfelelő támogatói menedzsment programmal. „Ha minden gondolat nem oldódik meg teljesen és egyértelműen, a hasonló események továbbra is megismétlődnek” – mondja Marhali.

Igazából azonban Jakarta labdarúgó-huligánizmusának gyökerei sokkal mélyebben futnak, Jakartan nagyon sminkjébe társadalom.Ahhoz, hogy jobban megértsük a Jakmaniát érintő erőszakot, meglátogatunk egy támogatói erődöt: a keleti dzsakai Manggarai kerületet.

Nem nehéz azonosítani azokat a helyeket, ahol Jakmania rajongói szeretnek itt lógni. Mindenhol vannak graffiti jelek, például a nagy Persija szimbólumok a vasútállomás közelében. Jakmania között a Manggarai kerületet „Barrabravasnak” nevezik, mert Betclic fogadások az interneten gyakran szikrázik a futballpályán. A kifejezés a latin-amerikai huligán csoportok nevéből származik. Az egyik támogató ugrott át a kerítésen a pályán, majd több százszor. A rendőrség könnygázt fújt…

Manggarai Jakarta gettójának nevezik: ez a város egyik legsűrűbben lakott területe, és a legmagasabb a munkanélküliség aránya.A helyi szlengben „tawuran” néven ismert zavargások és kis léptékű összecsapások rendszeresen előfordulnak. a különböző területeken élő fiatalok egymás ellen harcolnak. Tehát a fiatalok egyszerűen kezdtek köveket dobni oda-vissza a fenc, intifada stílusban. És ezt a hozzáállást a labdarúgó arénában is hordozzák. Uban nevű becenevével (szürke haja számára) – regionális koordinátor a Jakmania számára, székhelye Manggarai.Ő felelős a találkozók szervezéséért és a közlekedés előkészítéséért, így a több száz rajongó, akik itt élnek, részt vehetnek a Persija mérkőzésen.

„Tudjuk, hogy sok Persija rajongó erőszakos és gyakran zavart okoz” – mondja Uban. Ugyanakkor kevésbé jön a csoport haragja mögötti motívumokról. „Minden játékban mindig igyekszünk megnyugtatni a bázisunkat – de ez nehéz.” Facebook Twitter Pinterest A narancssárga márkájú öltözködés, a Jakmania rajongói a rendőrséggel folytatott erőszakos összecsapások ellen tiltakoznak. Fénykép: M Iqbal Ichsan / Tempo

A tízezer rajongó, akik rendszeresen néznek Persija játékot, csak egy töredék regisztrálva van Jakmania hivatalos tagjaként. A nem hivatalos rajongók Rojali néven ismertek (Rombongan The Jak Liar rövidítése), mert soha nem vásárolnak jegyet.A Gelora Bung Karno Stadionban legalább 50 000 rúpiát nézhet – túl sok a csapat támogatói számára, akik számára a Jakartában szerény étkezőben 15 000 rúpiát fogyasztanak.

Az egykori elnök Jakabia, Richard Achmad Supriyanto, elismeri, hogy szinte lehetetlen kontrollálni az összes ilyen fanatikus támogató viselkedését, akik széles körben elterjedtek Jakarta külvárosában és azon túl.

De Uban is kritikusan tartja a rendőrséget, mert nem segített neki a rajongóinak irányításában – mind a stadionon belül, mind azon kívül. Azt állítja, hogy a rendőrség gyakran meggondolatlan, és túlzott erőszakot használ fel, amikor Jakmania szembesül: „Gyorsan használják a botjukat vagy a könnygázukat, de futballszurkolók vagyunk, nem a terroristák.A könnygáz használatával zavargást okozhat. ”„ Minden pokol laza lett ”. a Persija és Persela Lamongan közötti játék közepe a Gelora Bung Karno stadionban. Fahreza a stadionon kívül volt, a tömegek között, akik nem rendelkeznek jegyekkel, és megpróbálják beindítani az útjukat. stadion, és várjon a ‘jebolan’-ra,’ magyarázza Akbar (alias Bontot), egy 22 éves Jakmania hivatalos koordinátora. stadion kapuk a nézők számára jegy nélkül. Általában ez a hozzáférés félidő után történik, vagy amikor a rendőrség már nem tartja be a kaput.Májusban a játék ideje alatt megnyíltak a rendőrség által őrzött stadion kapuk.

Miután befejezte a mérkőzést, Fahreza testvére, Sholeh felfedezte, hogy egy mentőn belül fekszik, és úgy döntött, hogy hazaér . Nem ismert, mikor Fahreza sérüléseit tartották fenn, de az állapota gyorsan romlott egyik napról a másikra, és másnap a kórházba rohant, ahol később meghalt. Sholeh szerint teste tele volt zúzódásokkal, és a fejének hátulján duzzanatok voltak. Facebook Twitter Pinterest A júniusi Sriwijaya elleni játékban Jakmania támogatói bajba kerülnek, amikor egy rendőr kómában maradt. Fénykép: M Iqbal Ichsan / Tempo

Sholeh azt állítja, hogy a rendőrség megverte a bátyját – azt állította, hogy a vizsgálat folyamatban van.Egy Jakarta rendőrségi szóvivője szerint, Rafael Amar dandártábornok, az egyetlen tanú, aki azt javasolta, hogy Fahrezaot a rendőrség megverték, Sholeh volt, aki azt állította, hogy hallotta a bátyjától, mielőtt meghalt. – Nincs más tanú – mondta Boy augusztusban.

Muhammad Fahreza halála megdöbbent sok Jakmaniát. A következő otthoni játékot Sriwijaya FC-vel szemben el kellett hagyni, amikor a persija célja előtt egy csatár történt, és az ellenfél csapata elért. Jakmania dühös volt: a petárdákat megvilágították az állványokon, és dobtak a pályára. Minden pokol eltörött, amikor egy támogató ugrott át a kerítésen a pályára, majd több százat követett.A rendőrség könnygázt hajtott végre, és a mérkőzést le kellett állítani.

Egy rendőr, Hanafi dandártábornok elkülönült a soraitól, és néhány rajongó azonnal felállt, aki rosszul verte. Más Jakmania megkereste a kerítőket, és a rendőr fölé rakta őket. Ebben a kritikus pillanatban több tiszt közeledt és üldözte a támadókat, és Hanafi-t rohanták a kórházba. Miután több napig kómában volt, javult az állapota – de elvesztette a bal szemének használatát. Az erőszak ciklusa

„Minden zsaruk bastard”: ezt a szlogenet egy régi vázlatkönyvben fedezték fel a halála után Fahrezához tartoznak.A könyvben máshol, Fahreza „ultra” -ként említi magát Európában a huligánok számára széles körben használt kifejezésnek. 1312 ”, a betűk pozícióját követően a római ábécében). „A tagok közül sokan csak követik ezt a kifejezést, mert ez volt az Egyesült Királyságban trend,” mondja Soemarno, hozzátéve, hogy Jakmania vezetői nem tudják könnyen megakadályozni, hogy tovább haladjanak. „Ez a tendencia a szociális médiában a Jakmania tagjai között.”

Az ACAB-t tartalmazó ingek és kiegészítők nagyon könnyen megtalálhatók Jakartában. Egy pólóboltban, amely különböző Persiával kapcsolatos árut értékesít Kalimalangban, Kelet-Jakartában, van egy rakás ing a szlogenrel: „Senki, mint mi, nem érdekel.Mi vagyunk az igazi Persija rajongók. ”

Jamaludin, az Oboi asszony, a Persija rajongók koordinátora a Cikarangból, egy olyan területen, amely tele van gyárakkal Jakarta külvárosában. Jelenleg a Jakarta rendőrségi központjában tartják fogva, mivel júniusban háborúsították Hanafi dandártábornokot a Sriwijaya elleni játékban.Facebook Twitter Pinterest “Minden játékban mindig megpróbáljuk megnyugtatni a bázisunkat – de ez nehéz.” Fénykép: Eko Siswono Toyudho / Tempo

Beszélve a cellájából augusztusban – a haját tisztán borították, narancssárga fogoly pólója – Oboi aznapi eseményeit mutatja be, azt állítva, hogy ő volt az a rajongó, aki először ugrott át a stadion kerítésén, és futott a pályára. amikor könnygázt lőttek a tömegbe. – Én ugrottam a pályára, hogy elkerüljem a könnygázt; Majdnem elájultam. Ez kaotikus volt, és azért ugrottam, mert meg akartam menteni az embereimet.

Oboi azt állítja, hogy nem verte meg a rendőrséget, és semmilyen módon nem támadta meg őket. De nem hajlandó megjegyezni Jakmania gyűlöletének a rendőrséggel szembeni okairól, az ACAB vagy a Fahreza haláláról.Többször megtagadja az incidensben bekövetkezett jogsértéseket. amikor Persija kapusa kapta a célt a 80. percben.Aztán hozzáteszi: „Fahreza halála miatt még mindig bosszút állunk a rendőrség ellen.” Guardian Jakarta él: mi az, és hogyan kell bevonni?

Adendáns F Hendy Kurniawan nagybiztos, azt mondja, meghallotta a rendőrség iránti gyűlöletet Jakmania rajongói körében -, de hozzáteszi, hogy a rendőrség még nem értékelte teljes mértékben ezt az érzést. – Nem vontuk komolyan a helyzetbe – ismeri el.

Úgy tűnik, hogy az ő megjegyzése kevés reményt mutat az indonéz erőszakos, megosztott labdarúgó-kultúrára.Ha azonban megkérdezték, hogy van-e kiút az erőszakból, Marhali az SOS-ról egy korábbi kezdeményezésre utal, amely sikeresen egyeztette a „Bonek” -t (a Persebaya Surabaya támogatóit) a Pasoepatival (Persis Solo támogatói).

< p> „Ezek a rajongók rendszeresen összecsaptak” – mondja Marhali. „De most, több év múlva és egy csomó megbékélési erőfeszítés után, mindkét klub soha nem találja meg ismét a rajongóikat.” A kérdés az, hogy most lehet-e megtenni Jakmania huligán elemét is?